Sticka en filt av restgarner

Att sticka är ett kul och skapande tidsfördriv. Om du inte är så van att sticka gör du klokast i att börja med något enkelt som inte heller är för stort. Det är ju kul om projektet blir klart innan du hinner tröttna. Ett roligt projekt är att sticka en filt av restgarner, en liten barnvagnsfilt går fort att göra och den tålmodige kan lätt förstora projektet så det blir en fullstor filt att ha i soffan. Fast då går det ju åt rätt mycket mer garn, förstås. Men vi tar det steg för steg:

Välja garn och stickor till filten

Garner finns i väldigt många kvaliteter och tjocklekar. Många olika färger också förstås. När det gäller kvaliteten så är det inte lämpligt att kombinera bomullsgarn med ullgarn på grund av helt olika sorters tvättegenskaper. Bomullsgarn kan krympa och ullgarn kan filta ihop sig om du tvättar på fel sätt. Undvik att blanda så slipper du överraskningar efter första tvätten.

När du ska sticka av restgarner är det bra att välja garn av ungefär samma tjocklek till hela stickningen. Det går förstås också att använda dubbla, eller tredubbla trådar av tunt garn i kombination med ett tjockt. Stickor och garn måste passa ihop. Har du väldigt tjockt garn behöver du också tjocka stickor. Om garnetiketten finns kvar på något av nystanen kan du få vägledning där, det brukar stå vilket nummer det ska vara på stickorna till just det garnet. Det låter kanske tråkigt, men testa alltid att sticka en liten, liten bit med det garn och de stickor du tänkt använda så ser du om tjockleken verkar passa.

Kombinera olika färger

Restgarner i olika färger kan bli väldigt läckert i kombination. Var inte rädd för att blanda olika färger, allt beror ju på vad du har. Känns det väldigt brokigt kan det vara ett tips att använda en speciell färg till kant för att hålla ihop det hela lite.

Börja sticka

Om du inte har stickat förut så finns det massor med filmer på youtube som visar hur det kan gå till. Du börjar alltid med att lägga upp maskor på stickorna. Hur många som behövs bestäms av hur bred filten ska bli. Här har du stor nytta av den provlapp du gjorde tidigare. Gjorde du ingen? Ok, då får du en ny chans nu… När provlappen är klar ser du hur brett exempelvis 15 maskor blir och kan räkna ut hur många maskor som behövs för att få rätt bredd på din stickning.

Att lägga upp är ofta det som känns svårast i början, som tur är behöver du bara göra det en enda gång. Sedan fortsätter du att sticka exempelvis rätstickning, som är det enklaste, tills stycket blir tillräckligt långt. När du stickar en större filt är det väldigt praktiskt att göra den i flera lika långa remsor, annars blir stickningen väldigt otymplig att hantera mot slutet. Med flera remsor, eller kanske mindre rutor, går det att göra en bit klar i taget och när alla är klara så är det roligaste kvar, att sy eller virka ihop dem. Många virkar också en kant runt hela filten för att få jämna sidor. Ett tips är att alltid lyfta första maskan på varje varv utan att sticka den, för att få snyggare kant.

Byta färger och garn

Den som stickar med restgarner får förstås räkna med att behöva skarva garn då och då. Byta färg eller garn görs bäst i kanten av arbetet, då blir det enklare att fästa trådarna. Om du måste byta mitt på ett varv så ska du försöka ”smyga in” det nya garnet successivt så det inte blir en skarp gräns. Stickar du med två trådar är det här inget problem, den ena tråden tar slut och du plockar in en annan i stället och stickar vidare. Men med en enda garntråd är det lite svårare att få det snyggt, visst går det att ta det nya garnet och sticka dubbelt några maskor, men det blir lätt för tjockt så försök alltid att byta i kanten om det går.

Avsluta stickningen

Vare sig du stickar flera remsor som ska sys ihop eller ett enda stycke så kommer du förr eller senare till sista varvet. Stickningen är så lång som du vill ha den, då är det dags att avmaska och även det går att lära sig på nätet.. Just avmaskningsvarvet blir lätt lite för hårt, ta en tjockare sticka om du har möjlighet till det så blir det bättre, annars är det bara att tänka på att inte spänna garnet så hårt medan du maskar av.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *